Начало

   

Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Новини
Карта
Забележителности
Музейни обекти
  Исторически музей
  Белоградчишка крепост
  Пещера "Магура"
  Художествена галерия
  Природонаучен музей
Туристическо обслужване
  Работно време
  Входни такси
Временни изложби
Музейни издания
Археологически разкопки
За нас
Контакти

 

Изложбата „Огън и земя“ на авторите Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева е част от културната програма на Белоградчик, с която се отбелязва празника на града – 29 юни.
Това събитие официално ознаменува кръщаването на градската художествена галерия на именития  скулптор от Белоградчик Вълчо Вълчев.През годините Вълчо Вълчев работи съвместно с керамичката Йоанна Кемилева и заедно изграждат своя творчески и личен път. Сега и двете им деца участват в художествения живот на страната – Александър Вълчев е скулптор, а Теодора Вълчева е изкуствовед и керамик.

„Огън и земя“ – с това заглавие авторите на настоящата изложба посочват двата елемента, които въплъщават същността на керамичното изкуство. Унищожителната, но и съзидателна сила на огъня, трансформира простата и безформена глинена маса в изящно и неповторимо по своя характер произведение на изкуството. Симбиозата между тези два елемента е позната на човечеството от най – дълбока древност. От района на град Белоградчик са и свидетелствата за най- ранните местообитания на човека в Европа – пещерата Козарника, пещерата Магура. Точно на място като това е интересно да се види една изложба керамика – своеобразен мост във времето между миналото и настоящето.

В експозицията са включени и бронзови пластики на Вълчо Вълчев.

Изложбата ще продължи до 28 юли 2019г.